Praha, ČTK - Zájemci o dotace v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) mohou ode dneška podávat své žádosti Státnímu fondu životního prostředí. Program opět nabízí příspěvky na energetické úspory a zateplení pro rodinné domy po celé republice. Poprvé po pěti letech bude zpřístupněn také pro pražské bytové domy.

Vyčerpat se může celkem zhruba 1,1 miliardy korun, z toho 600 milionů Kč by mělo jít na rodinné domy a půl miliardy na "bytovky". I letos zůstane desetiprocentní zvýhodnění pro obyvatele Moravskoslezského a Ústeckého kraje kvůli ekologické zátěži.

Vzhledem k některým novinkám by měl být program přístupnější především pro majitele rodinných domů. Ti mohou například nově dostat příspěvek i na menší energetické úpravy, například výměnu oken, dveří a dílčí zateplení. Podmínkou je snížení spotřeby energie minimálně o 20 procent. Ministerstvo životního prostředí také slibuje, že se výrazně zkrátí lhůty pro vyřizování žádostí na fondu.

Výše dotace může u rodinných domů vzrůst až na 50 procent nákladů, u bytových domů až na 20 procent výdajů. Rodinné domy mohou dostat maximálně pět milionů korun, "bytovky" desetimilionovou dotaci. Další letošní změnou je zavedení tzv. paušálů na metr čtvereční, což by mělo zjednodušit výpočet výše dotace.

Zdroj: www.ekolist.cz